комунальне підприємство
Телекомпанія "прилуки"

Підвищенню прожиткового мінімуму: що може змінитися

"У нас той прожитковий мінімум, який затверджується в бюджеті, не дотягує до фактичного прожиткового мінімуму. Тому що до прожиткового мінімуму, який затверджується в бюджеті, прив'язується понад 150 різних соціальних виплат. Це і пенсії, і зарплата бюджетників, і грошова допомога працівникам бюджетної сфери… Це – соціальні виплати. Це, фактично, ще і штрафи, платежі, які сплачують українці. Тому в нас фактично ці 2 270 гривень, які ми маємо як прожитковий мінімум у бюджеті, не відповідають суті цього змісту", – пояснив дещо раніше народний депутат від "Слуги народу" Павло Фролов в ефірі "Україна 24".

За його словами, на ці гроші нині прожити неможливо.

"У нас навіть мінімальна зарплата – вже шість тисяч гривень. Тому це – серйозна реформа… Реальний він (прожитковий мінімум, – ред.) – 5 100 грн за розрахунками Мінсоцполітики. Це потребує виплат додаткових з бюджету – 250 млрд грн. Це 6% ВВП. Наприклад, судді будуть отримувати не 68 тис. грн (це суддя першої інстарнції, який у районному суді працює), а майже вдвічі більше. Ми не можемо допустити таких бюджетних дизбалансів. Водночас цей закон буде спрямовано на захист саме тих осіб, які того потребують. Малозабезпечених. Тих, які живуть на грані бідності", – підсумував він.

Згідно з пояснювальною запискою, проект закону №3515 було розроблено з метою забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень шляхом запровадження нової методології розрахунку прожиткового мінімуму, на базі якого встановлюються основні державні соціальні гарантії та соціальні виплати, які є головним джерелом існування людини.

Зазначається також, що потребує удосконалення законодавство, яке регулює питання стосовно плати за надання адміністративних послуг, штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення, які на сьогодні встановлюються від розміру неоподаткованого мінімуму та прожиткового мінімуму.

ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ТА ЗОБОВ`ЯЗАННЯ
Редакція може не поділяти точку зору авторів і не несе відповідальності за зміст републікованих матеріалів.
ШАНОВНІ КОМЕНТАТОРИ! Редакція веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.