комунальне підприємство
Телекомпанія "прилуки"

"Нафтогаз" підвищив місячну ціну на газ у червні до майже 12 гривень

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка обслуговує близько 1 млн побутових споживачів, підвищила місячну ціну на газ у червні до 11,94 грн за 1 куб. м, тоді як річний фіксований тариф становить 7,96 грн за 1 куб. м.

"Місячна ціна є індикативною і підтверджує ефективність річного тарифного плану "Фіксований", мета якого - захистити клієнтів від цінових коливань на ринку. Так, ціна газу в тарифному плані "Місячний" у червні становить 11,94 грн за 1 куб. м, тоді як клієнти ГК "Нафтогаз України" в рамках річного тарифного плану "Фіксований" мають одну з найбільш вигідних цін на газ - 7,96 грн за 1 куб. м.", - йдеться в повідомленні прес-служби.

У компанії наголосили, що підключення до тарифного плану "Місячний" відбувається тільки за бажанням клієнта. Поза цим, всі клієнти обслуговуються у річному тарифному плані "Фіксований".

Відзначається, що ціна на газ у тарифному плані «Місячний» зумовлена ​​ситуацією на європейському ринку, де ціни на газ є одними з найвищих за останні 4-5 років, і станом на початок червня продовжували зростати.

За інформацією пресслужби, ціни на газ в Україні завжди корелюються з європейськими хабами, оскільки наша країна - це інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року. Україна імпортує 30% від загальних обсягів споживання, тому ціни на газ формуються, виходячи з динаміки цін на європейських торгових майданчиках. У середньому на початок червня ціни на газ в Європі досягали 25,9 євро за 1 МВт-год, що трохи більше 270 дол. за тисячу кубометрів.

У «Нафтогазі» вважають, що це зумовлене коливаннями цін на енергоринку через те, що РФ штучно обмежує поставки газу з метою створення тиску для завершення будівництва "Північного потоку-2". Також на зростання цін впливає кон'юнктура глобальних ринків, зокрема, високі ціни на скраплений природний газ в Азійському регіоні. Наприклад, на кінець травня ціни на газ в Китаї зросли на 11% до попереднього місяця і на 43% порівняно з травнем минулого року. Тому високі ціни на газ в Китаї і Азійському регіоні загалом створюють сильну конкуренцію серед постачальників.

ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ТА ЗОБОВ`ЯЗАННЯ
Редакція може не поділяти точку зору авторів і не несе відповідальності за зміст републікованих матеріалів.
ШАНОВНІ КОМЕНТАТОРИ! Редакція веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.