комунальне підприємство
Телекомпанія "прилуки"

Як отримати е-лікарняний?

В Україні триває перехід на електронний лікарняний. 

Щоб його отримати, пацієнт, маючи скарги на самопочуття, так само приходить на прийом до лікаря. Після прийому, огляду та встановлення діагнозу лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я. Тобто фіксує, що пацієнт у цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - це електронний документ. Він містить виключно медичну інформацію і не містить жодної адміністративної інформації.

Лікар підписує цей електронний документ своїм кваліфікованим електронним підписом. Після цього документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта. А лише інформація від лікаря, що в певний період людина не може працювати через стан здоров’я.

У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення про те, що йому створили такий медичний висновок. Це є підтвердженням, що необхідна інформація буде надіслана в Пенсійний фонд.

Далі Пенсійний фонд у своєму реєстрі доповнює дані інформацією про роботодавця. Фактично це вже і є електронний лікарняний, який спрямовується роботодавцю.

Коли Пенсійний фонд доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності.

Пацієнт може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду. Тобто може перевірити, що йому дійсно сформували електронний лікарняний. В свою чергу роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний.

ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ТА ЗОБОВ`ЯЗАННЯ
Редакція може не поділяти точку зору авторів і не несе відповідальності за зміст републікованих матеріалів.
ШАНОВНІ КОМЕНТАТОРИ! Редакція веб-сайту не має намірів обмежувати свободу слова, але залишає за собою право видаляти висловлювання з уживанням нецензурної лексики та образ на адресу авторів матеріалів і їх фігурантів.